El mestre d'Otos



Unes reflexions de Vicente Calpe Clemente, el mestre d’Otos, que dona nom a aquest blog i faacebook.

Les seues paraules ens fan reflexionar i vore com la història es repeteix; i les preocupacions d’aquell mestre vocacional, republicà i compromès amb els seus alumnes i la societat, es converteixen en les nostres preocupacions. Ací us deixem aquest fragment per a que el saboregeu...



Plens d’entusiasme i vocació, acudim a les nostres escoles, desterrem amb cançons l’obscuritat i la tristor de l’edifici escolar i de l’ànima dels infants; amaguem la canya que tantes lesions ha fet i la substituïm per un somriure amable; tanquem els llibres plens de paraules inintel·ligibles i eixim a jugar amb la Natura, a córrer i botar pel camp, a rebre les carícies del sol  i de l’aire.

Les cares infantils que en lloc de conservar l’alegria pròpia de la infància estaven serioses, reflexant l’angoixa profunda s’han transformat en cares expressives, alegres, plenes de vida. I es que ha desaparegut la coacció brutal i ha nascut entre alumnes i mestre una companyonia sincera i respectuosa. L’escola del xiquet; un mon agradable, on tot és atractiu i simpàtic.  

Però el poble no valora la tasca del mestre... el veu estrany, diferent...



¡Quina força de voluntat es necessita per a no llençar-ho tot a rodar i deixar que els fills s’afonen en un pou d’ignorància, la mateixa ignorància dels pares ja que així ho volen.!

La posició espiritual del mestre en aquestos moments és crítica.

Però no està la solució del problema en acomodar-se a les exigències de la ignorància nativa. ¡Això no seria digne d’un esperit fort que porta cap un ideal elevat! ¿Hi ha que seguir lluitant!

El que cal pensar és en com trobar la manera de donar llums a eixa ignorància que no és culpable de ser com és. I com?

Si qui té poder per a dur-ho a la pràctica ho fa, no s’imagina el bé tan gran que haurà proporcionat al Magisteri i al seu país.